skip to Main Content
Innovatie Makelaars
Data Tech Challenge Wakkert Enthousiasme Studenten Over Aquathermie Aan

Data Tech Challenge wakkert enthousiasme studenten over aquathermie aan

Thermische energie uit oppervlaktewater? Zahra Nassralla, student civiele techniek aan de Haagse Hogeschool, had er nooit van gehoord. Maar sinds ze meedeed aan de Delta Tech Challenge is haar interesse gewekt voor aquathermie, duurzaam verwarmen en koelen met water. Ze wil zelfs stage gaan lopen bij Henk Looijen, specialist op dit gebied bij Rijkswaterstaat (RWS).

“Vraag mensen naar niet-fossiele energiebronnen en 96 procent noemt zon en wind”, zegt Rob Koster, een van de bedenkers van de Delta Tech Challenge. Weinigen beseffen dat je water kunt gebruiken voor duurzaam verwarmen en koelen. Desondanks is aquathermie bezig aan een opmars. In steeds meer nieuwe gebouwen en wijken wordt water toegepast om de binnentemperatuur te regelen. Op die manier is het een alternatief voor gas. RWS heeft al negen vergunningen afgegeven voor gebruik van oppervlaktewater voor aquathermie. En ook in enkele eigen gebouwen wordt de techniek binnenkort toegepast.

Aquathermie kent drie varianten: thermische energie uit oppervlaktewater (teo), uit afvalwater (tea) en uit drinkwater (ted). Het wordt vaak gecombineerd met warmte-en koudeopslag (wko) in de bodem voor verwarmen en koelen. In dat geval warmt oppervlaktewater ’s zomers kouder, opgepompt grondwater op. Daarna gaat het opgewarmde grondwater weer de grond in. Het opgewarmde water wordt in de winter gebruikt om gebouwen te verwarmen.

Zelfgebouwde installaties

Zahra is een van de 24 studenten van de Haagse Hogeschool die 15 december 2021 mee hebben gedaann aan de Delta Tech Challenge. Ze benutten het water rondom het schoolgebouw voor zelfgebouwde ‘installaties’. Een warmtepomp warmt de lucht op in een glazen bak, de woning als het ware. Dit gebeurt door warmte aan opgepompt oppervlaktewater te onttrekken. Met behulp van isolatiemateriaal proberen de studenten het ‘huis’ zo veel mogelijk op te warmen tegen een zo laag mogelijk elektriciteitsverbruik.

Enthousiast vertelt Zahra over hoe haar groepje het heeft aangepakt. “Deze challenge is een goede aansluiting op het vak waterbouw”, zegt ze. Bovendien heeft ze door de wedstrijd Henk Looijen leren kennen, en haar CV aan hem gegeven in de hoop op een stage bij RWS. “Dat zou de kers op de taart zijn.”

“De achterliggende gedachte achter de Delta Tech Challenge is jonge mensen enthousiast maken voor een loopbaan in de watersector”, zegt Rob Koster. Aquathermie is slechts een van de onderwerpen die aan bod kunnen komen tijdens een challenge. Vanwege corona hebben tot nu toe nog maar twee groepen studenten (Amsterdam en Den Haag) meegedaan. Het idee is dat uiteindelijk teams van verschillende hogescholen in Nederland tegen elkaar gaan strijden.

Personeelskrapte bij RWS

“De challenge zorgt voor een soepeler verloop van studie naar praktijk” zegt Henk Looijen. “Dat is belangrijk in een tijd van personeelskrapte, ook bij Rijkswaterstaat.” Henk is senior adviseur voor innovaties bij RWS en houdt zich sinds 2016 bezig met het thema ‘water en energie’. Als specialist stelt hij zijn kennis en contacten beschikbaar voor de wedstrijd, die overigens ook financiële steun ontvangt van RWS.

Henk is nauw betrokken bij de Green Deal Aquathermie, die tot doel heeft kennis te ontwikkelen en ervaringen uit te wisselen. “Nu zijn we toe aan het in de praktijk brengen van onze kennis”, zegt hij. Dat gebeurt onder meer met een viewer, die de mogelijkheden van aquathermie letterlijk in kaart brengt.

Energiestransitie

Kennis over aquathermie in praktijk brengen is ook de kern van de challenge op de Haagse Hogeschool. Rob Weersink, docent civiele techniek aan de Haagse Hogeschool, hoefde niet lang na te denken toen hem werd gevraagd mee te doen. “Studenten maken kennis met het werkveld én ze worden zich bewust van hoe je kunt bijdragen aan de energietransitie.”

Interesse in deelname aan de Delta Tech Challenge? Neem contact op met Theo Heida (heida@procap.nl) of Rob Koster (rob@kosterinnovaties.nl).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top